07. Maaliskuu, Hyvinkää SÄÄ NYT puolipilvistä -7 KATSO 10 PÄIVÄN SÄÄENNUSTE
SeikkailuSveitsi Facebookissa SeikkailuSveitsi Instagramissa
Seikkailu Sveitsi Sveitsin erä- ja luonto

Sveitsin erä- ja luonto

Hyvinkää on tunnettu hyvän olon kotipaikkana jo pitkään. 1800-luvulla Hyvinkäälle tultiin keräämään voimia, nauttimaan Hyvinkään Sanatoorion monipuolisista hoidoista sekä metsämaiseman rauhasta ja raikkaasta ilmasta.

Hyvinkään Sveitsi on perinteikästä matkailualuetta, jota kiiteltiin matkailu-uutisissa jo vuonna 1885. Erään tarinan mukaan alue sai nimensä sillä sijainneen saksalaisen perheen ylläpitämän majatalon mukaan. Toisen tarinan mukaan mäkinen ulkoilumaasto sai nimen Sveitsi Sanatoorion potilailta, joiden hoito-ohjelmaan kuului oleellisesti liikkuminen alueen suotuisassa ilmanalassa.

Sveitsinharju on osa jääkauden aikana syntynyttä Salpausselkää, Sveitsin suppa on ollut virkistyskäytössä jo 1870-luvulta lähtien. Sveitsinpuiston alue on kokonaisuudessaan noin 200 hehtaarin suuruinen ja noin puolet siitä on rauhoite­ttu luonnonsuojelualueeksi. Alueelta löytyvät niin hyvät marja- ja sienimetsät kuin merkityt lenkkeilypolutkin, jotka talvisin muuntuvat valaistuiksi laduiksi.

Talviliikunta on kuulunut Sveitsin historiaan olennaisesti jo vuosikymmenet: hyppyrimäki rakennettiin ennen sotavuosia, hiihtohissi on palvellut laskijoita jo 1960-luvulta saakka ja curlingiakin pelattiin jo 1970-luvulla. Alueella on toiminut pitkään perinteikäs kokoushotelli, joka on kokenut täydellisen uudistumisen. Uimala ja jääliikuntakeskus ja hevosurheilureitit ovat tuoneet oman lisänsä alueen vilkkaaseen harrastustoimintaan.

Hyvä olo, liikkumisen riemu ja rentoutuminen ovat aina olleet tärkeä osa Hyvinkään Sveitsin tarinaa. Löydä sinäkin hyvä olo luotamme, tervetuloa vieraaksemme!
(lähde: https://visithyvinkaa.fi/sveitsi/info-yhteystiedot/historia/)

SeikkailuSveitsin Erä- ja luontopalvelut

SeikkailuSveitsi tarjoaa seikkailutoiminnan lisäksi monipuolisia erä- ja luonto-opastuspalveluita. Valikoimassamme rauhallisia metsäretkiä ja vauhdikkaampia extremeretkiä. ja kaikkea siltä väliltä. Palvelut esitelty tarkemmin kohdassa RYHMÄT.

Tutustu myös:

Sveitsin luontopolku

Sveitsin luontopolku kiertää geologisesti arvokkaalla ja kasvillisuudeltaan monimuotoisella Sveitsin puiston luonnonsuojelualueella.
Polku johdattaa kulkijan Sveitsinharjun vaihteleviin metsämaisemiin. Luontopolkutaulujen sisällöt löytyvät QR-koodien takaa, joten tarvitset älypuhelimen tai tabletin ja siihen ladatun QR-koodilukijan. QR-koodien lukemiseen
tarvittavan sovelluksen saat ladattua maksutta mobiililaitteen kaupasta.

Reitin vaativuus: keskivaativa
Luontopolun pituus: noin 2,4 km
Lähtöpaikka: SeikkailuSveitsi

Sveitsinpuiston kulttuuripolku

Sveitsinpuiston kulttuuripolku johdattelee kulkijan historiallisten kohteiden kautta Sveitsin lukon ympäri.

Sveitsi on Hyvinkään omaleimaisimpia alueita luonnonympäristönsä lisäksi myös kulttuurihistoriansa vuoksi. Alueen historia virkistys- ja matkailukohteena juontaa juurensa 1880-luvulle, jolloin alue tuli tunnetuksi Helsinkiä ja Pietaria myöten karun nummiluontonsa ja mantereisen, terveellisen ilmastonsa vuoksi.

Hyvinkään parantolan vakioasiakas Carl Staudinger pystytti vuona 1914 puistoon mielipaikalleen kiven, jonka teksti ylistää luonnon kauneutta. Staudingerin muistokivi on yksi kulttuuripolun historiallisista ”kulttuuripysäkeistä”.

Supan eli hyvinkääläisittäin lukon pohjalle ”monttuun” rakennettiin katettu laululava erilaisten juhlatilaisuuksien näyttämöksi. Lukon rinteet olivat oiva nouseva katsomo kaikissa tilaisuuksissa niin kesällä kuin talvellakin. Sveitsinpuiston näköalapaikalta avautui maisema Usmin metsiin. Näköalapaikka pääsi myös postikortteihin viemään Sveitsinpuiston upeaa maisemakuvaa maailmalle.

1930-luvulta lähtien hiihto- ja mäenlaskukilpailut lisäsivät Hyvinkään hiihtomaastojen tunnettavuutta. Sveitsinpuisto oli merkittävä talviurheilun matkailukohde ja se houkutteli etenkin pääkaupunkiseudulta hiihtäjiä Hyvinkäälle. Uudet talviurheilulajit, kuten pujottelu ja curling, huomioitiin välittömästi. Slalom-rinne ja entinen mäkihyppytorni ansaitsevat myös paikkansa kulttuuripolun pysäkkeinä.

Kulttuuripolun reitti:

Reitti on keskivaikea, sillä harjun korkeuserot tuovat reitille vaativuutta. Polku on kuitenkin helppokulkuinen, sillä se noudattelee ulkoilureittejä.
Reitin pituus on 1,1 km.
Reitti alkaa Sveitsin luontokontin luota, Seikkailu Sveitsin, Sveitsin Majan ja hotellin välittömästä lehisyydestä.
Reitti on merkitty mustin reittimerkein puiden runkoihin.

Kulttuuripolun reittikartta:

 

Yhteys

SeikkailuSveitsi Oy Härkävehmaankatu 9 05900 Hyvinkää info@seikkailusveitsi.fi

PUISTOPUHELIN
0400 963391
Säätiedustelut, varaustilanne ja muut kyselyt